Om Västertorp

Västertorp är en förort till Stockholm som ligger bara 7 minuter söderut med tunnelbana från Liljeholmen. Unikt för stadsdelen är skulpturparken som har en av Sveriges största samlingar av skulpturer utomhus. Här finns ett tjugotal skulpturer dessutom ett tiotal offentliga utsmyckningar i skola, tunnelbana, på husfasader och i entréer. Initiativtagare till detta var Fritz H Eriksson, direktör för byggnadsbolaget Olsson & Rosenlund som uppförde byggnaderna i den norra delen av stadsdelen.

Västertorp 50-tal
Västertorp Centrum
Fotokälla: Antikboden

Stadsdelen började byggas 1949-54. Västertorp fick landets första trafikseparering, biltrafiken skulle separeras från gångtrafiken, och är ett exempel på efterkrigstidens stadsplanetänkande och bostadsbyggande. Stadsdelen kallades i folkmun för ”förorternas Östermalm” och ”Stockholms Kuba”. De flesta gatorna fick namn som anknyter till vintersport.

Butikerna började flyttade in runt 1951 och koncentrerades till Störtloppsvägen och Västertorpsplan (torget). Det var mest barnfamiljer som flyttade till Västertorp där större delen av lägenheterna var på 2 rum och kök. Det byggdes också ateljéer och många konstnärer flyttade in. 1952 kom spårvagnen som ersattes av Tunnelbanan 1964. Västertorp centrum och skulpturparken invigdes 1955 av dåvarande kung Gustav VI Adolf och drottning Louise. Den kungliga invigningen visade hur stor vikt som lades vid den nya stadsdelen och den offentliga utsmyckningen.

invigning Västertorp 1955 Om Västertorp
Invigning av Västertorp Centrum 1955 Bildkälla: Antikboden
Bild från invigningen av centrum 1955 (Fotokälla: Antikboden)

Idag är Västertorp en stadsdel med ett levande centrum. Här finns diverse butiker, mataffärer, restauranger, caféer, bank, postombud, apotek och skola. I närheten finns simhall, utomhusbad och fotbollsplaner. Parkleken lugnet är en stor bemannad lekpark med plaskdamm, gungor och klätterställningar. Centrumet är till stor del bevarat i sin 50-talsstil. En upprustning gjordes 2011-12 med ny gatubelysning och markbeläggning.

Västertorp Centrum Butiker i Västertorp Coop Nära Västertorp Direkten Västertorp
Västertorp Centrum Butiker i Västertorp Coop Nära Västertorp

Västertorps Företagarförening anordnar sedan slutet av 1980-talet en uppskattad marknad 3 gånger per år och sedan 2003 har man också loppis i samband med marknaderna. Företagarföreningen sätter, sedan mitten av 1980-talet, även upp den stämningsfulla julbelysningen i centrum.

Västertorp
Västertorp Centrum Julbelysning
Konst Västertorp Centrum
Konsten i Västertorp Centrum
 Ett av vinnarbidragen från Skulpturtävlingen 2013. Skulpturen ”Inbyggd” av Daniel Holking.

Bloggat om Västertorp:

Femtiotalsjakten

Emma

Lasse Gåre

Övriga länkar:

Wikipedia om Västertorp

Wikipedia om Västertorps skulpturpark

Riksantikvarieämbetet